תכניות לימודים

ד"ר לרפואת שיניים

לימודי מדעי היסוד ברפואת שיניים

שלוש השנים הראשונות במסגרת הלימודים לתואר "דוקטור לרפואת שיניים" מוקדשות ללימודי מדעי היסוד ברפואת שיניים.

מטרות הלימודים:

• הקניית מושגי יסוד תיאורטיים, והתנסות מעשית במכשור רפואי ברפואת שיניים 
• הקניית הבנה בסיסית בתהליכים נורמאלייםובתהליכי מחלה בגוף האדם
• הקניית מושגי יסוד במחקר מדעי, בסיסי ורפואי.
 

מקצועות קליניים ברפואת שיניים

השנים רביעית, חמישית ושישית, במסגרת הלימודים לתואר "דוקטור לרפואת שיניים" (D.M.D ) מוקדשות למגוון מקצועות קליניים:

 

אורתודנטיה

המחלקה אמונה על קורסים לסטודנטים לרפואת שיניים בשנים הקליניות. בשנה רביעית המלמדים עקרונות יסוד בגדילה והתפתחות של מכלול הגולגולת והפנים, עם דגש על התפתחות המשנן והסגר. בשנים חמישית ושישית נלמדים עקרונות באורתודונטיה קלינית, כולל אבחנה ושיטות טיפול. ההוראה בשנים הקליניות כוללת הרצאות פרונטאליות וסמינרים קליניים.

 

אנדודנטיה

המחלקה לטיפולי שורש, עוסקת בנושאים הקשורים במבנה ובתפקוד רקמות מוך השן והרקמות הסב-חודיות הגובלות בשורשי השיניים. הטיפולים המבוצעים במחלקה, קשורים לתגובת הרקמות, בתוך מוך השן ובעצם סביב השורשים, ובאים לתת מענה לכל הקשור למניעה וטיפול בתהליכים הפתולוגיים שהתהוו כתוצאה מזיהומים או טראומה למשנן. להבטחת הצלחת הטיפול האנדודנטאלי, מתקיים מעקב קליני ורנטגני הבודק את קצב הריפוי שבעקבות הטיפול.

 

כירורגיה פה ולסתות 

המחלקה עוסקת בטיפול בילדים, במבוגרים ובחולים בסיכון גבוה במחלות הפנים, הלסתות, הפה והשיניים, באמצעים ניתוחיים. המחלקה מטפלת בגידולים שפירים וממאירים, בשיקום חולים לאחר חבלות בעצמות הפנים, הלסתות והשיניים. כמו כן, עוסקת המחלקה בטיפול בתהליכים זיהומיים שמקורם בחלל הפה ובלוטות הרוק, ועוסקת במחלות מפרקי הלסת. הטיפול בעיוותים/מומים בעצמות הפנים והלסתות וניתוחים אסטטיים, מהווים חלק מטיפול ניתוחי לשיקום פנים ולסתות. השתלות שיניים ובניית רכסים, מהווים חלק מטיפולים לשיקום הפה והלעיסה. הטיפולים מבוצעים תוך שימוש בהרדמה מקומית וסדציה במסגרת המרפאה, ובהרדמה כללית, במסגרת מחלקת האשפוז בבית החולים הדסה.

 

פריודונטיה

מקצוע הפריודונטיה עוסק בטיפול במחלות החניכיים סביב שיניים וסביב שתלים דנטאליים. בנוסף, עוסק המקצוע בעזרה לשיקום חוסר שיניים ע"י התקנת שתלים ובניית עצם חדשה עבור שתלים (במצבי חוסר עצם). הטיפול במחלות החניכיים מתמקד בעיקרו בטיפול אנטי זיהומי ואנטי-דלקתי, הכולל הדרכת המטופל לטיפול עצמי מניעתי, שימוש בשיטות לא-כירורגיות וכירורגיות, ושימוש בתרופות מתאימות- סיסטמיות ומקומיות. במצבים מסוימים, מתבצעים ניתוחים שמטרתם בנייה מחדש של מערכת האחיזה של השיניים לאחר שנפגעה (רגנרציה), וכן, ניתוחים פלסטיים בחניכיים, שמטרתם כיסוי שורשים חשופים ושיפור האסתטיקה של החיוך.

 

רפואת הפה

רפואת הפה הינה מומחיות ברפואת שיניים העוסקת בשמירה על בריאות הפה בחולים הסובלים מבעיות רפואיות שונות, כמו גם אבחון וטיפול בבעיות אוראליות ואורופציאליות, שהן תוצאה ישירה של מחלות סיסטמיות. המחלקה עוסקת באבחון ובטיפול במחלות חלל הפה: ריריות הפה, בלוטות הרוק וטיפול בכאב כרוני באזור הפנים והלסתות. כמו כן, מתמחה בטיפול ע"י שליטה בחרדה וכאב במטופלים רגישים (בטיפולי סדציה והרדמה כללית).

 

רפואת שיניים לילדים

הפעילות במחלקה מתמקדת באבחון, מניעה וטיפול במחלות אוראליות בתינוקות ופעוטות, ילדים ומתבגרים, ילדים בריאים וילדים עם הפרעות התפתחותיות ובסיכון רפואי גבוה. בנוסף, בעת הטיפול בילדים, מושם דגש רב על ההיבט ההתנהגותי וההתפתחותי של הילד, על מנת שניתן יהיה לבצע את הטיפול הדרוש תוך הפיכתו של הילד למתרפא טוב לעתיד, ללא חרדות ופחדים. לשם כך, לעיתים נעזרים במסגרת הטיפול הרגיל על הכסא, בתרופות הרגעה, ולעיתים, בלית ברירה, בהרדמה כללית.

 

רפואת שיניים קהילתית

המחלקה עוסקת בהעמקת הבנת ההיבטים החברתיים, נפשיים, קהילתיים, התנהגותיים, סביבתיים, תרבותיים וכלכליים של בריאות הפה והשיניים, מעבר להתייחסות הביולוגית והקלינית. כמו כן, עוסקת המחלקה בקידום בריאות הפה והשיניים באמצעות תוכניות קהילתיות. בנוסף, ההתמחות מכשירה לתפקידי תכנון, ארגון, הערכה וניהול במסגרות ציבוריות, אקדמיות, מסחריות ופרטיות.

 

שיקום הפה

שיקום הפה הוא תחום העוסק בטיפול, שחזור ובקרה של המחלות הכרוניות בחלל הפה: עששת, מחלות חניכיים ומחלות פונקציונאליות של מערכת הלעיסה, כגון: שחיקה והידוק שיניים. הפעילות במחלקה מתרכזת בשחזור שיניים (סתימות)ושחזור משנן חלקי או מלא, מבחינה פונקציונאלית ואסתטית, טיפול ולימוד של שחזורים פלסטיים ושחזורים יצוקים ממתכת ומחרסינה, באמצעות כתרים, גשרים, תותבות חלקיות, תותבות שלמות ושיקום על גבי שתלים. כמו כן, מתבצעים טיפולים להלבנת שיניים. השימור והשיקום של המשנן נעשה תוך שיפור משמעותי במראה החזותי של השיניים המטופלות, המוכר כיום בשם "רפואת שיניים אסתטית".

 

שיקום פנים ולסתות

המחלקה לשיקום פנים ולסתות עוסקת בטיפול בעיוותים וחוסר רקמות קשות ורכות, באזור ראש- צוואר, על רקע של מומים נרכשים או מולדים וכתוצאה מכריתת הנגעים. צוות המחלקה הינו חלק מצוות רפואי רב תחומי המטפל בחולים עם גידולים באמצעים כירורגיים או קרינתיים וכימותרפיים.

תארים מתקדמים

לימודים לתואר מוסמך(.M.Sc) ולתואר דוקטור למדעים (.Ph.D)

הפקולטה לרפואת שיניים מקבלת תלמידים ללימודים לקראת תואר מוסמך M.Sc ו/או לקראת תואר שלישי במדעים Ph.D.

לימודים אלו ניתנים במסגרת החוג למדעים הביו-רפואיים ברפואת שיניים,.

התכנית הייחודית כוללת: מחקר בסיסי, מחקר יישומי ומחקר קליני בתחומים כגון:

- ביולוגיה

- ביוכימיה

- ביוטכנולוגיה

- אימונולוגיה

- מיקרוביולוגיה

- ביולוגיה מולקולארית ווירולוגיה.

תלמידי הפקולטה לרפואת שיניים רשאים ללמוד במקביל ללימודיהם לתואר D.M.D גם לתארים המתקדמים בחוג במקביל או בהמשך ללימודיהם אלו.

התכנית מאפשרת שילוב בין תחומי מחקר במדעי רפואת השיניים, ומכשירה את רופאי השיניים להשתלב בעתיד במסלולים מחקריים במוסדות אקדמיים, תעשיית הייטק ותעשיית הביוטכנולוגיה.

הלימודים בחוג למדעים הביו-רפואיים ברפואת השיניים, מיועדים גם לבוגרים מפקולטות ניסוייות אחרות מלבד רפואת שיניים.לתלמידים מצטיינים יוענקו מלגות בהתאם להישגיהם האקדמיים.

לימודי המשך

לימודי תעודה

הקורס לסייעות

להוסיף טקסט מהקובץ שנשלח ע"י טלי

הקורס לשינניות

 

 
המחלקה לרפואת שיניים קהילתית גאה בתפקידה המוביל בהקמת מקצוע השיננות במדינת ישראל והמשך טיפוחו. במשך יותר מ- 30 שנה אחראית המחלקה ללימודי שיננות הנמשכים שנתיים, לקראת קבלת רישוי ממשרד הבריאות לעסוק במקצוע השיננות, ובקיום לימודי המשך. הלימודים כוללים את כל המקצועות העיוניים הדרושים, רכישת המיומנויות הקליניות וכן יציאה לקהילה. הלימודים נמצאים בפיקוח שוטף של משרד הבריאות.
 
הקורס נמצא בפיקוח שוטף של משרד הבריאות.

מיהי השיננית?
 
מקצוע השיננות צמח מתוך הכרה שעדיפה המניעה על פני הטיפול בנזקים, ומההכרה בחשיבות שמירת בריאות הפה והשיניים. תפקידי השיננית מתחלקים לתפקוד במרפאה, כחלק מהצוות הדנטלי, ולמגוון תפקידים בקהילה.
 
 תפקידי השיננית במרפאה:
 
במרפאה - השיננית מבצעת טיפול מניעתי חשוב השומר על בריאות השיניים, וכן מבצעת טיפול תחזוקתי של המצב הקיים לאחר הטיפול אצל רופא השיניים. בנוסף, השיננית עוסקת בהסברה והדרכה אישית, והתאמת אופן המניעה והטיפול היום יומי המתאים לכל מטופל – לפי צרכיו ויכולותיו, על מנת לאפשר להם לשמור על בריאות הפה והשיניים. לצורך זה מבצעת השיננית את הפעולות הבאות:
 
עוברת על הנתונים הבריאותיים של המתרפא
 
מבצעת בדיקות יסודיות לשיניים, לחניכיים ולכל חלל הפה וסביבתו החיצונית
 
מסייעת ע "י הסברה בחשיבות הפסקת העישון
 
מבצעת צילומי רנטגן
 
מייעצת בנושא תזונה למניעת עששת
 
מסירה אבנית, כתמים ומשקעים (קשים ורכים) מעל ומתחת לחניכיים
 
מסייעת במניעת עששת ע "י הנחת תכשירי פלואוריד וביצוע של איטום חריצים
 
מלטשת שחזורים (סתימות)
 
מסירה תחבושות לאחר ניתוחי חניכיים ומורידה תפרים
 
תפקידי השיננית בקהילה:

שינניות יכולות לקדם בריאות גם בקהילה ולא רק במרפאה, וזאת באמצעות יציאה למגוון של אתרים מחוץ למרפאת השיניים: בתי-ספר וגנים, בתי אבות ומוסדות שונים של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. באתרים אלו השיננית פעילה, בשיתוף הצוות המקומי, בפעילות של חינוך לבריאות ופעולות אחרות לקידום בריאות. לימודי השיננות כוללים התנסות ולימוד של פעילות בקהילה, ולשיננית יש יכולת ליזום, לתכנן, לעמוד בקשר מול גורמים שונים על מנת להוציא לפועל פעילויות של קידום בריאות בקהילה.

פעילותה של השיננית מעוגנת בחוק באמצעות תקנות: תקנות רופאי שיניים (שינניות).?

למידע נוסף - ניתן לבקר באתר אגודת השינניות הישראלית

 

הצוות
    
מנהל הקורס - ד"ר אלון לבני

רופא שיניים - בוגר הפקולטה לרפואת שיניים 1996. מומחה לרפואת שיניים ציבורית משנת 2004. חבר בצוותי המחלקות לרפואת שיניים קהילתית והמחלקה לשיקום הפה. מנהל את הקורס משנת 2007?

רכזת לימודי שיננות - הדס לויט ישראלי
 
שיננית מוסמכת (RDH) , בוגרת הדסה משנת 1983. מדריכה משנת 1987 ומשמשת כרכזת החל משנת 2011. 

מזכירה - שרונה טל
 
שרונה משמשת גם כמזכירת המחלקה לרפואת שיניים קהילתית, משנת 2011. היא מרכזת את כל נושא הקבלה, הרישום, ושאר הנושאים המנהלתיים הקשורים בלימודי השיננות

אדל שבח
 
שיננית מוסמכת ( RDH,MLT ), בעלת תעודת עובדת מעבדה רפואית. ובוגרת הדסה, משנת 1984. מדריכה בקורס משנת 1985 . הייתה רכזת לימודי שיננות בשנים 2000-2011. 

רוחי אורבך

 שיננית מוסמכת ( RDH ), בוגרת אונ' New York State , משנת 1988. מדריכה משנת 1996 .
רוחי עובדת במרפאת שיניים מיוחדת לטיפול בפגועי גוף ונפש, ובמרפאה פרטית בהוד השרון .

אסנת קיסלבסקי

שיננית מוסמכת ( RDH ), בוגרת הדסה, משנת 1984,  ובעלת תואר ראשון במדעי החברה משנת 2012. מדריכה משנת 1987 . אחראית על תכנית חינוך לבריאות בקהילה. אסנת עובדת במרפאת שיניים פרטית ובמרפאה בהדסה הר הצופים.

שוש חוטר

שיננית מוסמכת ( RDH ), בוגרת הדסה, משנת 1990. מדריכה משנת 1994 .
שוש עובדת במרפאה פרטית ובשרות הדנטלי העירוני בעיריית ירושלים.

ענת בן-אוליאל

שיננית מוסמכת(RDH) , בוגרת הדסה משנת 1985, ובעלת תואר ראשון במדעי החברה משנת 2012. מדריכה משנת 2000. ענת עובדת במרפאת מומחים בירושלים, וכמו כן עובדת בהדרכת גננות ומורות בנושאי בריאות שיניים, במסגרת מרפאת שיניים קהילתית

תכנית הלימודים

הלימודים מחולקים לרכישת ידע תאורטי, באמצעות הרצאות בכיתות הלימוד, ולעבודה מעשית - במרפאת הקורס, במחלקות בית הספר לרפואת שיניים ובקהילה. רוב הלימודים העיוניים מבוצעים בשנה א', והשנה השנייה מוקדשת בעיקר לעבודה מעשית ופעילות בקהילה. הלימודים בשנה א' מתקיימים ארבעה ימים בשבוע, בימים א'- ד'. בשנה ב' הלימודים מתקיימים חמישה ימים בשבוע, אולם יש גמישות בחלק מהימים והפעילויות, כך שלכל תלמידה קיימת אפשרות להיעדר בחלק מהימים או מחלקים מהם.
 
תכנית הלימודים כוללת:
    
קורסי יסוד במדעי החיים : אנטומיה, ביולוגיה, כימיה, ביוכימיה, מיקרוביולוגיה, פיסיולוגיה, פרמקולוגיה, היסטולוגיה .
 
בסיס ברפואת שיניים קלינית : שיקום הפה, כירורגיית פה ולסתות, אנדודונטיה (טיפולי שורש), אורתודונטיה, רפואת שיניים לילדים, חומרים דנטלים, מורפולוגיה דנטלית .
 
קורסים מורחבים : גהות הפה, פריודונטיה (בריאות ומחלות חניכיים), קהילתית מניעת עששת, בריאות ציבור, רפואת הפה (גילוי מוקדם של תופעות פתולוגיות בפה), אנגלית ברמת קריאה מדעית, טיפול במתרפאים עם מחלות כלליות, תזונה, רדיולוגיה, מדעי התנהגות .
 
תרגולים מעשיים של יסודות העבודה הקלינית של השיננית - בהדרכת צוות הקורס.
 
השתתפות בסדנאות והגשת עבודה סמינריונית, תוך כדי שימוש בספריה הרפואית בבניין בית הספר לרפואה.
 
יציאה לקהילה למפגשים עם אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים כגון מוגבלים, קשישים ומאושפזים, ולמתן חינוך לבריאות הפה בבתי ספר וגנים.

התלמידות מבקרות במחלקות ההתמחות של בית הספר לרפואת שיניים ונחשפות למגוון העשיר של  טיפולי השיניים המתבצעים בהדסה.
 
הכשרה מעשית של התלמידות למכלול הפעולות המותרות לביצוע ע "י השיננית: בדיקת חלל הפה,  בצוע צילומי רנטגן, שיפור גהות הפה, הסרת אבנית, נטילת מטבעי לימוד, הנחת פלואוריד ואיטום חריצים למניעת עששת. לרשות התלמידות עומדת מרפאה בת 16 עמדות עבודה. המרפאה הינה מודרנית ומאובזרת בציוד מתקדם ביותר.  
    
פעילות בקהילה , ומחוץ למרפאת השיניים

כחלק מתכנית הלימודים, ומתוך ראיית תפקידי השיננית בקידום בריאות בקהילה, יוצאות התלמידות לפעילות בקהילה. לפני היציאה לקהילה התלמידות מקבלות הכנה מתאימה ע"י צוות ההדרכה ואנשי מקצוע היעד לפעילות הינו בדרך כלל ילדי בית ספר יסודי, אך היעדים משתנים משנה לשנה, על פי שיקולים שונים. המסרים המועברים קשורים בדרך כלל במניעת מחלות הפה והשיניים - עששת ומחלות חניכיים, אולם לפעמים אנו מחליטים להתמקד בנושא קצת שונה, כדוגמת מניעת עישון (בוצע בחטיבות ביניים - כמובן תוך הדגשת הקשר נזקי העישון לחלל הפה), או מניעת חבלות בשיניים, מנפילות, ספורט ואלימות. בנוסף לפעילות בבתי ספר או גני ילדים רגילים - מתקיימות לפעמים פעילויות בשלוש אוכלוסיות נוספות: 

ילדים חריגים - במוסדות שונים. התלמידות נחשפות לילדים ומתבגרים, ומתמודדות הן עם הצרכים הייחודיים של אוכלוסיה זו, והן עם דרכי התקשורת והעברת המסרים הבריאותיים, שאינם רגילים.

הדרכת אמהות אחרי לידה בטיפול נכון בעצמן ובילדיהן בכל הקשור להרגלי תזונה והגיינת הפה. הדרכת ילדים מאושפזים בבית חולים במסגרת בית ספר המתקיים בבית החולים.

קשישים - התלמידות יוצאות לבית אבות סמוך, שם הן לומדות להכיר את הבעיות המיוחדות לקשישים, מתנסות בעבודה מעשית (הן בהדרכה לבריאות והן בניקוי שיניים) בתנאים שונים ממרפאת השיניים, וגם מקדמות את בריאות הפה אצל אותם קשישים. בנוסף הן מעלות את המודעות לנושא בקרב הצוות הטיפולי בבית האבות, שאמור לשים לב לכך ביום- יום. כמו כן התלמידות יוצאות ליד שרה להדרכת האוכלוסייה המבוגרת.
       
הרשמה וקבלה

ללימודי שיננות יתקבלו מועמדות בעלות תעודת בגרות מלאה בלבד.
 
לאחר קבלת טפסי ההרשמה, מופנות המועמדות למבחן התאמה למקצוע המבוצע ע"י מכון "אדם מִילֹא". מועמדות שנמצאו מתאימות יקבלו הודעה בדואר על קבלתן לקורס.
 
מועמדות בעלות תעודת סייעת מוסמכת, שסיימו לימודיהן בקורס מוכר בחמש השנים האחרונות, ובעלות אישור של משרד הבריאות, יוכלו לקבל פטור מחלק מהקורסים הנלמדים בשנה הראשונה.
 
ההרשמה מתבצעת החל מחודש ינואר ועד יוני במזכירות המחלקה לרפואת שיניים קהילתית בימים א'- ה' בין השעות 08:30-12:00, 14:00-16:00.

 לדפי מידע על הלימודים לחצי כאן  

למידע נוסף ולקבלת טפסי הרשמה ניתן לפנות למזכירת הקורס גב' שרונה טל בטל' 02-6758569 או בדואר אלקטרוני .
 

 

השתלמויות

תכנית ה-AGPP

תכנית ה-AGPP  Advanced General Practice Program     

הינה השתלמות ברפואת שיניים כללית, לרופא/ת השיניים הצעיר/ה, שאורכת כשנה. התוכנית מאפשרת העשרה, צבירת ניסיון וידע במסגרת אקדמית. בתוכנית מושם דגש על אנמנזה אבחון ותכנון הטיפול המשולב, ניהול הטיפולים במתרפאים - Patient management, וחשיפה לדיסציפלינות השונות ברפואת השיניים. 

התכנית מיועדת לבוגרים/ות צעירים/ות של לימודי רפואת שיניים בישראל ובחו"ל ומתקיימת יומיים בשבוע:

  • יום הדרכה של סטודנטים באחד מקורסי הפנטום (במהלך שנת הלימודים האקדמית)

  • יום עבודה במרפאה לשיקום הפה, בו יבוצעו טיפולים מולטידיסציפלינריים מול המחלקות השונות בפקולטה (שנה קלנדרית)

העבודה במרפאה הינה יחד עם מומחים בשיקום הפה שיעניקו מנסיונם בהתמודדות מול מטופלים ותכניות טיפול מורכבות

התוכנית כוללת בין השאר:

  • סמינרים שבועיים של משתתפי התוכנית, הצגות מקרים, הרצאות, ימי סיור חיצוניים וימי הכשרה של חברות מסחריות מתחום המכשור והחומרים הדנטליים

  • הכשרה בתחום רפואת שיניים דיגיטלית - סריקה, תכנון וחריטת שחזורים

  • השתלבות בצוות ההדרכה של המחלקה לשיקום הפה בקורסים תח"ק-סגר משמרת או תותבות